5 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Najzdrowsze artykuły spożywcze, czyli te zawierające...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/0b/95/5db9af9183f6b_o_large.jpg)
fot. monicore/pixabay.com
Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać
Przechowywanie ziół, przypraw i olejów na kuchennym blacie
Najzdrowsze artykuły spożywcze, czyli te zawierające najbardziej nietrwałe związki odżywcze, warto chronić przed działaniem światła – dotyczy to zwłaszcza olejów, ziół i przypraw korzennych. Warto więc zlikwidować wystawę tych produktów w przezroczystych pojemnikach i zastąpić je nieprzejrzystymi opakowaniami albo schować do szafki. Ponieważ korzystne związki zawarte w tłuszczach roślinnych szybciej rozkładają się w temperaturze pokojowej (a zwłaszcza kuchennej, gdy gotujemy lub pieczemy), warto trzymać je w lodówce. To samo dotyczy orzechów, pestek i nasion oleistych.