MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Makaron z jagodami to wspomnienie dzieciństwa. Pomysł na szybki, tani i pyszny obiad. To prawdziwy smak wakacji

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Makaron z jagodami to pomysł na szybki i smaczny letni obiad
Makaron z jagodami to pomysł na szybki i smaczny letni obiad 123rf/kwasny221/zdjęcie ilustracyjne
Makaron z jagodami to dla wielu z nas pyszne wspomnienie z dzieciństwa. To także świetny pomysł na niskobudżetowy obiad. Idealny na wakacje i upały, kiedy nie mamy ochoty ani na długie gotowanie, ani na ciężkostrawne posiłki. Wypróbuj przepis na przepyszny makaron z jagodami i śmietaną. Dowiedz się, jak zrobić go na ciepło i na zimno.

Spis treści

Makaron z jagodami z tego przepisu możesz przyrządzać przez cały rok. W sezonie ze świeżych jagód, a w pozostałe miesiące – z mrożonych. Będzie smakował tak samo dobrze i przypominał o lecie. Wiele osób obawia się jedzenia surowych jagód, a konkretnie choroby, którą można się przez nie zarazić, czyli bąblownicy. Jest na to metoda. Jagody możemy jeść bez obaw, jeśli poddamy je obróbce termicznej. Tak właśnie robię, przygotowując mój makaron z jagodami i śmietaną. Sos jagodowy gotuję i podaję na ciepło do makaronu. Jest wyborny.

Jeśli kupujesz jagody z pewnego źródła i dobrze je umyjesz, to możesz spokojnie zjeść je na surowo. Makaron z jagodami świetnie smakuje również na zimno. W takim przypadku makaron należy ugotować, a potem ostudzić. Potem wystarczy już tylko zmieszać surowe jagody z cukrem i śmietaną, bez podgrzewania.

Makaron z jagodami i śmietaną – przepis na obiad na słodko

Czas przygotowania: 20 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 300-400 g jagód,

  • 150 g śmietanki 30%,

  • 150 g śmietany 18%,

  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,

  • szczypta cynamonu,

  • 250 g ulubionego makaronu.

Jak zrobić makaron z jagodami na ciepło?

  1. Makaron ugotowałam al dente, według przepisu na opakowaniu.

  2. Do rondelka wlałam oba rodzaje śmietany i podgrzałam.

  3. Do śmietany dodałam cukier puder, cynamon i jagody. Gotowałam 5 minut.

  4. Odcedziłam makaron i przełożyłam na talerze.

  5. Makaron polałam jagodowym sosem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Makaron z jagodami to wspomnienie dzieciństwa. Pomysł na szybki, tani i pyszny obiad. To prawdziwy smak wakacji - Strona Kuchni

Wróć na ustrzykidolne.naszemiasto.pl Nasze Miasto